Specialisti alimentatie fara colesterol Consumatori produse fara colesterol in exces

Specialisti - Colesterolul

Prezenţa excesivă a colesterolului în sânge poate provoca un atac de cord, un accident cerebral sau o tromboză.

 

Colesterolul bun. Colesterolul rău. Limite

 

Colesterolul pentru a putea fi transportat în sânge, este legat în ficat de anumite proteine transportoare, numite lipoproteine. Colesterolul LDL - lipoproteine cu densitate mică sau colesterolul "rău" transportă cea mai mare parte a colesterolului în sânge şi reprezintă sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la îngustarea vasului de sânge. Colesterolul HDL - lipoproteine cu densitate mare sau colesterolul "bun"  transportă colesterolul din diverse părţi ale organismului înapoi la ficat, ceea ce duce la înlăturarea lui din organism, deci la protejarea vaselor de sânge.

 

Colesterolul este necesar organismului, atâta timp cât cantitatea nu este excesivă.

 

Blocarea vaselor coronariene, ce transportă sângele către inimă poate duce la un infarct miocardic. Un accident vascular cerebral poate apărea atunci când arterele care transportă sângele către creier sunt blocate. Prin urmare, este extrem de importantă verificarea colesterolului din sânge.

Este o problemă serioasă dacă se ajunge în acest punct, riscul de a avea un atac cerebral sau un atac de cord creşte considerabil.

 

Având în vedere ca factorii de risc diferă în funcţie de sex, femeile începând cu 45 de ani, iar bărbaţii începând cu 35 de ani, trebuie să-şi facă analiza colesterolului din sânge cel puţin o dată pe an.

 

Depozitele mari de colesterol pot bloca complet o arteră.

grafic artera - ideal - striatie grasa - placa bogata in lipide - tromb

Cu toate acestea, este de preferat ca frecvenţa efectuării unui control al colesterolului trebuie mărită, în funcţie de nivelul colesterolului – cel mai mare nivel, o frecvenţă mai mare a controalelor, funcţie de factorii personali de risc de apariţie a bolilor de inimă. Printre aceşti factori se numără: cei care au suferit un atac de cord, apariţia unui atac de cord la rudele apropiate, persoanele la menopauză. În cazul în care testul este pozitiv, medicii recomandă o alimentaţie sănătoasă şi exerciţii fizice.

 

Fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sunt factori ce influenţează colesterolul, iar persoanele supraponderale sau inactive prezintă un factor de risc mai mare.

Ce este de făcut  in cazul în care rezultatul analizei demonstrează o creştere a colesterolului?  În primul rând se fac schimbări ale modului de viaţă – se intervine cu o alimentaţie sănătoasă. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de complicaţii date de nivelul ridicat al colesterolului. Dacă sunteţi fumător, ar fi bine să renunţaţi la fumat.

 

Ateroscleroza

 

Varsta (ani) barbati Reducerea riscului
aparitiei bolilor cardiovasculare
40 50%
50 40%
60 30%
70 20%

Ateroscleroza începe să se dezvolte în tinereţe şi progresează continuu până la maturitate. Prevenirea aterosclerozei ar trebui să înceapă în copilărie sau adolescenţă. Reducerea colesterolului total şi a colesterolului LDL joacă un rol important în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare. S-a arătat că avantajul reducerii colesterolului este direct corelat cu vârsta, estimându-se o reducere de până la 10% a colesterolului total reducând riscul apariţiei de boli cardiovasculare cu până la 50% în cazul bărbăţilor având vârsta de 40 de ani, cu 40% a celor având 50 de ani şi cu 30% a celor în vârstă de 60 de ani. Reducerea colesterolului se poate obţine rapid - în mare parte după 2 ani şi complet după 5 ani.

 

Faceţi o alegere sigură – pariaţi pe un produs ce conţine stanoli din plante.

 

În plus, exerciţiile fizice pot reduce presiunea sanguină acţionând direct asupra nivelului colesterolului LDL (colesterolul rău), reducându-l. În acelaşi timp, exerciţiile pot ridica nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun) – ce protejează împotriva bolilor de inimă. În plus, exerciţiile te pot ajuta să scazi în greutate. Pe de altă parte, practicarea exerciţiilor fizice ajută la întărirea sănătăţii inimii, ajutând-o să pompeze mai mult sânge cu fiecare bătaie.

Sângele eliberează astfel mai mult oxigen, funcţionarea fiind eficientă în acest fel. Pe de altă parte, medicul dvs. trebuie să vă indice dacă trebuie să luaţi vreun tip de medicament. Amintiţi-vă că există o pâine ce reduce nivelul colesterolului, faceţi o alegere sigură, pariind pe un produs ce conţine un ingredient activ, susţinut de studii ştiinţifice, asa cum e cazul stanolului din plante. Acum există  pâinea de secară Dobrogea-Benecol ce reduce nivelul colesterolului.

 

film Benecol - reducere colesterol

Urmariti-ne si pe:

 Profilul Facebook a Dobrogea-Benecol  Profilul Twitter a Dobrogea-Benecol  Profilul Blogger a Dobrogea-Benecol

Stiri SanatateaTV.ro

Emisiuni SanatateaTV.ro

Ce este colesterolul

Colesterolul este un compus esenţial atât pentru organismul uman cât şi pentru cel animal. Colesterolul este un sterol primar ce se găseşte în membrana celulelor din corpul uman. Este secretat de ficat, dar derivă şi din dieta alimentară. Deşi colesterolul este necesar pentru funcţionarea normală biochimică, este bine ştiut că are efect asupra dezvoltării arterosclerozei vasculare. Se estimează că aproximativ 70% din populaţia adultă din vest are nivelul colesterolului ridicat.

...citeste mai mult