Specialisti alimentatie fara colesterol Consumatori produse fara colesterol in exces

Specialisti

Istoricul primelor descoperiri despre sterolii din plante

 

Perioada anilor `50

 

Primele descoperiri medicale referitoare la sterolii din plante au fost făcute de către Peterson, care a arătat că sterolii din soia reduc valorile colesterolului la puii de găină, iar Pollack  a arătat că sitostanolii alimentari împiedică hipercolesterolemia la iepuri și a reușit să scadă colesterolul la om.

 

Perioada anilor `70

 

Sugano et al au demonstrat că stanolii din plante, sub formă de steroli saturați, au redus colesterolemia la șobolani mai eficient decât sterolii din plante. De asemenea, s-a constatat că sitostanolul împiedică formarea aterosclerozei în plăci la iepuri mai eficient decât sitosterolul.

 

Perioada anilor `80

 

Grupul de cercetare condus de Dr. von Bergmann a arătat că o doză mică de stanoli din plante consumată zilnic (1,5 g / zi) în capsule de gelatină a redus efectiv colesterolul seric total și colesterolul LDL.

Compania Raisio (Finlanda) a sponsorizat un studiu clinic realizat pe ulei de rapiță. Studiul s-a realizat la Facultatea de Farmacie, Universitatea din Helsinki și a arătat că, uleiul de rapiță scade colesterolul.

 

Inovare de la Benecol

 

 • 1988

 

Profesorul Tatu Miettinen (Universitatea din Helsinki) a propus companiei Raisio ideea de a dezvolta produse alimentare bazate pe grăsimi cu adaos de steroli sau stanoli din plante.

 

 • 1989

 

Scopul a fost de a crea produse alimentare bazate pe grăsimi cu un adaos de steroli sau stanoli din plante liberi, în doza zilnică, solubili în grăsimi. Kaukas Ltd, producător finlandez de steroli pe bază de ulei de pin, s-a alăturat proiectului.

Ideea de a folosi esteri de stanoli din plante în produsele alimentare, pentru reducerea eficientă a colesterolemiei a evoluat pe baza rezultatelor experimentelor de laborator efectuate de către Raisio, solubilizând steroli în uleiul de rapiță. Datorită cunoștințelor sale extinse în tehnologia grăsimilor, Raisio a dezvoltat o metodă pentru a esterifica sterolii și stanolii din plante.

 

 • 1990

 

S-a studiat efectul de reducere a colesterolemiei utilizând doze mici zilnic (~1g) de steroli sau stanoli din plante, precum și cu esteri de stanoli din plante. Datorită gradului mic de solubilizare a esterilor de stanoli din plante în uleiul de rapiță, s-a ales o maioneză cu un conținut de 65% grăsime ca matrice alimentară. Esterii de stanoli din plante au redus în mod eficient colesterolul seric total și colesterolul LDL atunci când au fost utilizați în cadrul unei diete bogate în ulei de rapiță. Atenția a fost îndreptată către efectul clinic al esterilor de stanoli din plante.

 

 • 1991

 

Raisio a aplicat pentru un brevet care să acopere metoda de producție a esterilor de stanoli din plante ce au efect în scăderea colesterolului sanguin.
S-a verificat în cadrul unor studii clinice, efectul de scădere al colesterolului cu ajutorul stanolilor din plante adăugați în maioneză și în sosuri de tip maioneză. Cu toate acestea, nu există încă nicio dovadă că efectul de scădere al colesterolului s-ar menține pe termen lung. Prin urmare, s-a efectuat un studiu clinic pe termen lung - 12 luni, utilizând margarină cu adaos de esteri de stanoli din plante, în cadrul unui proiect internațional de renume din Carelia de Nord.

 

 • 1995

 

Rezultatele studiului efectuat pe stanoli în Carelia de Nord a fost publicat în New England Journal of Medicine în 16 noiembrie 1995. În aceeași zi s-au prezentat rezultatele studiului într-o conferință de presă ce a avut loc la Helsinki, împreună cu lansarea simultană a margarinei Benecol și a brand-ului Benecol. Așa a început povestea Benecol.

 

 • 1997

 

S-a semnat primul acord internațional de marketing.

 

 • 1998

 

Benecol lansează un sos pentru salată, sărac în grăsimi în Finlanda.

 

 • 1999

 

Plant stanol esterii au obținut Statutul de siguranță generală (GRAS) în SUA. Au fost de asemenea evaluați de către autoritățile în domeniul alimentar în multiple țări din UE, înainte de a fi introdus în aceste țări (Marea Britanie, Belgia, Olanda și Irlanda). McNeil lansează sosuri pentru salate Benecol în Marea Britanie, SUA, Belgia, Olanda și Irlanda. De asemenea, s-au lansat noi produse alimentare Benecol, cum ar fi brânzeturile și iaurtul cremos, în mai multe țări europene.

 

 • 2003

 

Prima lansare a unui iaurt de băut cu esteri de stanoli din plante în Spania.

 

 • 2005

 

Au trecut 10 ani de la prima lansare a unor produse alimentare Benecol! Efectul sănătos al Benecol se bazează pe mai mulți ani de cercetări ample - existând mai mult de 40 de studii clinice, dezvoltând noi utilizări alimentare pentru Benecol. Esterii de stanoli din plante - Benecol - pot fi ușor adăugați în produse alimentare diverse, fără a schimba gustul produsului final. Utilizarea alimentară a acestora nu este limitată exclusiv la alimente pe bază de grăsimi. Sosul pentru salata cu un conținut scăzut de grăsime, iaurtul și laptele de băut sunt exemple de produse de succes.
Investigațiile intense continuă la Raisio. Benecol este vândut sub licență în 20 de țări din întreaga lume prin intermediul a 13 companii. În fiecare an noi membrii se adaugă la familia Benecol.

 

 • 2010

 

Se lansează pe piaţa din România, primul produs care reduce colesterolul  - pâinea de secară Dobrogea Benecol.

(v.Bibliografie, pct. 1-7)

film Benecol - reducere colesterol

Urmariti-ne si pe:

 Profilul Facebook a Dobrogea-Benecol  Profilul Twitter a Dobrogea-Benecol  Profilul Blogger a Dobrogea-Benecol

Stiri SanatateaTV.ro

Emisiuni SanatateaTV.ro

Ce este colesterolul

Colesterolul este un compus esenţial atât pentru organismul uman cât şi pentru cel animal. Colesterolul este un sterol primar ce se găseşte în membrana celulelor din corpul uman. Este secretat de ficat, dar derivă şi din dieta alimentară. Deşi colesterolul este necesar pentru funcţionarea normală biochimică, este bine ştiut că are efect asupra dezvoltării arterosclerozei vasculare. Se estimează că aproximativ 70% din populaţia adultă din vest are nivelul colesterolului ridicat.

...citeste mai mult