Specialisti alimentatie fara colesterol Consumatori produse fara colesterol in exces

Eficacitatea Benecol

Benecol, eficacitate demonstrată clinic

Pâinea Dobrogea-Benecol este singurul produs din România ce conține doza optimă zilnică de stanoli din plante, ingredient testat în lume în cadrul a 60 de studii clinice ce demonstrează că, consumul zilnic de Benecol reduce colesterolul:

- scade colesterolul total cu până la 10%

- scade colesterolul LDL cu până la 15%

- scade nivelul trigliceridelor

Cum funcționează Benecol? Prin reducerea absorbţiei de colesterol!

Colesterolul exogen (din alimentaţie) şi colesterolul endogen (din bilă) este absorbit în intestinul subţire, trecând mai apoi în fluxul sanguin. Absorbţia colesterolului are loc la nivelul intestinului subţire în zona proximală, graţie micelelor mixte. Din cantitatea totală de colesterol ce intră în tractul digestiv zi de zi (1-1,5g), aproape 1/3 vine de la produsele alimentare, în timp ce restul de 2/3 sunt endogene.

S-au efectuat studii, utilizând metoda izotopului dublu şi  s-a demonstrat că ingerarea de stanoli din plante reduce absorbţia colesterolului cu 50% până la 80%.

Scăderea absorbţiei colesterolului  are loc atât în cazul colesterolului din alimente cât şi în cazul colesterolului endogen. Astfel se explică eficienţa reducerii valorilor colesterolului de către stanolii din plante, chiar şi atunci când este consumat în cadrul unei diete cu conţinut scăzut de colesterol. Mecanismele de acţiune ale sterolilor şi stanolilor din plante nu sunt complet clarificate. Cu toate acestea, două mecanisme separate şi secvenţiale par să inhibe absorbţia colesterolului cu ajutorul stanolilor din plante.

Primul mecanism are loc în lumenul intestinal, cand stanolul vegetal înlocuieşte colesterolul din micelele mixte. Al doilea mecanism are loc în interiorul celulelor epiteliale din peretele intestinal. Stanolii vegetali ce captează aceste celule activează anumite proteine transportatoare, ce pompează o parte a colesterolului din interiorul celulelor epiteliale în lumenul intestinal.

Se realizează reducerea eficientă a colesterolemiei

Concentraţia de colesterol din sânge este suma propriei sinteze, a absorbţiei şi excreţiei. Scade absorbţia intestinală a colesterolului până la 50-80%, atunci când stanolii din plante sunt incluşi în alimentaţie. Ca răspuns, ficatul creşte sinteza colesterolului din precursorii săi. În ciuda nivelului crescut al sintetizării colesterolului, rezultatul final este scăderea colesterolului LDL în plasmă. Concentraţiile de colesterol HDL rămân neschimbate.

Dovedit clinic că reduce colesterolul

Eficacitatea stanolilor esterificaţi din plante în reducerea nivelului colesterolului din sânge a fost confirmată prin studii clinice dublu-oarbe, randomizate şi controlate placebo. Efectul reducerii nivelului colesterolului a fost observat la:

- Indivizi cu nivel crescut şi normal al colesterolului

- Femei, bărbăţi, dar şi copii

- Pacienţi cu boală cardiovasculară

- Pacienţi cu diabet de gradul I

- Pacienţi cu diabet de gradul II

- Subiecţi din Europa, America de Nord, Australia şi Asia

- Combinarea cu diete tipic occidentale

- Combinarea cu o dietă săracă în grăsimi

- Combinarea cu o dietă vegetariană

- Combinarea cu terapia cu statine pentru scăderea colesterolului

Benecol este eficient ca parte a oricărui tip de dietă

Recomandările actuale pentru o dietă sănătoasă pentru o inimă sănătoasă sunt următoarele:

- limitarea consumului de grăsimi saturate şi de colesterol;

- creşterea consumului de fibre solubile şi de stanoli din plante sau de steroli din plante.

Reducerea colesterolului LDL - sterolul la femei, sterolul la barbati, stanolul la femei, stanolul la barbati
*Efectul de reducere a nivelului colesterolului cu Benecol, atunci cand este utilizat ca parte a unei diete recomandate (NCEP, pasul al doilea), timp de opt saptamani.

Stanolii cresc efectul de scădere a colesterolului, alături de schimbările recomandate în dietă. Mai multe studii clinice au arătat că Benecol reduce în mod eficient nivelul colesterolului total şi LDL atunci când produsele sunt consumate ca parte a unui regim alimentar recomandat.

H.Gylling şi colegii săi au arătat că stanolii reduc absorbţia colesterolului, atât a celui din dietă, cât şi a celui biliar. Astfel se explică de ce stanolii sunt eficienţi chiar şi în cadrul unei diete ce conţine cantităţi limitate de colesterol şi cele care nu conţin colesterol.

Absorbtia

* Gylling şi colegii săi au demonstrat că esterii din stanoli din alimentatie reduc absorbţia colesterolului biliar cu 43%, iar colesterolul din alimentaţie este redus cu 46%.

Benecol este eficient chiar şi când este utilizat simultan cu medicamente pentru reducerea colesterolului

Există mai multe opţiuni de tratament pentru reducerea colesterolului. Statinele (inhibitori ai HMG-CoA reductază) sunt cele mai folosite medicamente până în prezent pentru a reduce colesterolul. Acesta este redus în principal prin inhibarea sintezei colesterolului hepatic. Efectul de scăderea colesterolului al statinelor şi plant stanol esterilor este un efect adăugat, deoarece au mecanisme diferite de acţiune.

Statinele inhibă producerea de colesterol în timp ce plant stanol esterii blochează parţial absorbţia colesterolului din tractul digestiv. Adăugând esteri de stanoli din plante în cadrul dietei subiecţilor care au o medicaţie pe bază de statine, se obţine o reducere a colesterolului seric LDL între 10-15%.

Margarina

* Blair şi colegii săi au arătat că adăugarea de margarină cu adaos de esteri la dieta pacienţilor cărora li s-a micşorat consumul de statine, că s-a redus colesterolul seric LDL până la 17% din valoarea iniţială.

Efect rapid şi de durată în reducerea colesterolului

Efectul complet de scădere al colesterolului cu ajutorul plant stanol esterilor poate începe între 1-2 săptămâni. Din punct de vedere terapeutic, este mai important faptul că este un efect susţinut.

Efectul de durată de scădere al colesterolului cu ajutorul esterillor  de stanoli din plante a fost demonstrat cu ajutorul a două studii clinice controlate, dublu-oarbe. Unul dintre studii a durat 12 luni şi s-a efectuat pe subiecţi cu  hipercolesterolemie uşoară. La acest studiu au fost implicaţi 153 subiecţi cu hipercolesterolemie moderată, care au schimbat margarina pe care o consumau uzual  cu o margarină din ulei de rapiţă cu sau fără adaos de esteri de stanoli din plante 24 g / zi.

Intervenţia a început cu o doză de 2,6 g de sitostanol pe zi şi a continuat timp de şase luni. După şase luni, s-a redus cantitatea de sitostanol ingerată pentru jumătate dintre subiecţi la 1,8 g, în timp ce cealaltă jumătate a continuat cu 2,6 g. În cadrul primului  subgrup colesterolul LDL a fost redus până la sfârşitul anului cu 15,2%, adică 14%, comparativ cu cei cărora li s-a administrat margarină placebo. Nu au fost diferenţe semnificative din punct de vedere statistic între cele două doze studiate.

Studiu comparativ

* Consumul de esteri de stanoli timp de 52 de săptămâni a avut efect în reducerea colesterolului.

Studiu comparativ

* Eficienţa reducerii colesterolului în cazul consumului de esteri de stanoli şi esteri de steroli, studiu comparativ efectuat timp de 1-2 luni

Rezultate similare au fost obţinute, de exemplu şi în cadrul unui studiu efectuat pe diabetici: sosul pentru salate cu adaos de esteri de steroli a redus colesterolul în primele săptămâni de consum, un efect care a fost atenuat pe parcursul a opt săptămâni. Mai mult, într-un alt studiu ce a durat 52 de săptămâni, efectuat pe o margarină cu adaos de esteri de steroli a apărut o reducere  de doar 4-6% a colesterolului total şi colesterolului LDL, pentru o doza zilnică de 1,6 g de steroli. În mod evident, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua eficacitatea pe termen lung a sterolilor.

Meta-analiza sugerează că la orice scădere de 1% a colesterolului total, există o scădere de 2% a incidenţei bolilor cardiovasculare. Aceste rezultate pot fi obţinute, în primul rând, cu o schimbare a modului de viaţă, cât şi cu ajutorul terapiei medicamentoase.

Durata studiului

* Efectul de reducere al colesterolului LDL pe timpul utilizării produselor cu steroli şi esteri de stanoli. Datele au fost obţinute în cadrul unor studii randomizate controlate cu placebo în cadrul cărora a fost comparat efectul de reducere al colesterolului.

Eficienţă diferită de la bărbaţi la femei?

Au  fost  efectuate studii utilizând esteri de stanoli atât în cazul bărbaţilor cât şi în cazul femeilor, iar efectul a fost similar în ambele cazuri. În schimb, eficienţa reducerii  colesterolului când s-au utilizat esteri de steroli nu a fost la fel de consecventă ca în cazul studiului efectuat pe esteri de stanoli.

Femei barbati

* Efectul Benecol faţă de esterul de sterol din soia în funcţie de sex. HALLYKAINEN, comunicat personal.

Grupe speciale: copii, subiecţii cu hipercolesterolemie familială (FH) şi diabet zaharat

Eficacitatea şi siguranţa consumului de produse îmbogăţite cu esteri de stanoli din plante a fost arătată în cadrul studiilor clinice făcute atât pe subiecţi adulţi, cât şi pe copii cu hipercolesterolemie familială (FH). Un studiu iniţial a concluzionat că o înlocuire parţială a grăsimilor dintr-o dietă normală cu margarină cu adaos de esteri de stanoli din plante, reprezintă un tratament al hipercolesterolemiei, sigur şi eficient, în cazul copiilor cu FH.

Un efect semnificativ de scădere a colesterolului a fost demonstrat recent într-un studiu în cadrul căruia copii bolnavi de FH au consumat iaurt îmbogăţit cu esteri de stanoli din plante. În cadrul unui studiu efectuat pe pacienţi suferinzi de hipercolesterolemie familială forma heterozigotă s-a observat o scădere a colesterolului seric de până la 11-20%, după consum de produse tartinabile conţinând  esteri de stanoli din plante, singure sau împreună cu medicaţie pe bază de statine.

Studiul a fost efectuat pe 11 pacienţi ce sufereau de hipercolesterolemie, non-insulino dependenţi, în cazul diabetului zaharat; în cadrul unui tratament cu esteri de stanoli din plante (3g/zi), studiindu-se absorbţia şi metabolismul colesterolului, cum ar fi cinetica colesterolului LDL şi a colesterolului HDL.

Colesterolului total şi colesterolul LDL a scăzut semnificativ, între 6 şi 9%, în această ordine. Valorile colesterolului seric VLDL şi lipoproteinei B au scăzut semnificativ, între 6 si 12%, în timp ce colesterolul HDL a crescut cu 11% în cazul consumului de esteri de stanoli din plante.

Scadere colesterol

* Efectul de scădere a colesterolului în cazul  consumului de esteri de stanoli din plante în cazul bărbaţilor suferinzi de hipercolesterolemie non-insulin dependenţi.


Parerea ta conteaza:

film Benecol - reducere colesterol

Urmariti-ne si pe:

 Profilul Facebook a Dobrogea-Benecol  Profilul Twitter a Dobrogea-Benecol  Profilul Blogger a Dobrogea-Benecol

Stiri SanatateaTV.ro

Emisiuni SanatateaTV.ro

Ce este colesterolul

Colesterolul este un compus esenţial atât pentru organismul uman cât şi pentru cel animal. Colesterolul este un sterol primar ce se găseşte în membrana celulelor din corpul uman. Este secretat de ficat, dar derivă şi din dieta alimentară. Deşi colesterolul este necesar pentru funcţionarea normală biochimică, este bine ştiut că are efect asupra dezvoltării arterosclerozei vasculare. Se estimează că aproximativ 70% din populaţia adultă din vest are nivelul colesterolului ridicat.

...citeste mai mult